lördag 27 april 2013

Det är en fröjd att göra pluttar!

Sent en lördagskväll har jag äntligen piggnat till efter förra nattens magbesvär. Tyvärr missat en jobbdag, men åtminstone inte missat en arbetsdag med leran. Det är himla trevligt att göra det jag gör just nu. Det som gör mig lite fundersam är att jag inte har någon aning om vad jag ska hitta på till utställningen som ska sättas om två veckor. Gäller att knäcka nåt galet smart nu i veckan!

Kolla här så fint Linnéa har skrivit om synsinnets dominans och mina taktila färgcirklar! http://jonasdotter.wordpress.com/2013/04/16/varlden-mer-an-bara-synlig/. Där finns också andra intressanta reflektioner väl värda att läsa!

Jag har gjort lite muggar, och här är första omgången. Har jobbat vidare med formen från muggarna på tå, rätat upp den, och gjort fotring istället. Lite skillnad på formen, ska utvärdera vilken som blir skönast att hålla i och dricka ur. De är en fröjd att göra. En stor klump porslinslera på drejskivan, och högst uppepå drejar jag dessa små muggar. Det kallas att dreja på klös. Sen får de stå i fuktskåpet till dagen därpå då jag beskickar och gör pluttar med bollsprutan. Jag älskar att göra pluttar. Dessutom är porslin så himla snyggt när det är i det här torra stadiet på bilden. Jag önskar att det kunde se ut så efter bränning också! De här blir turkosa sen, det är fint det också :)

Muggar.

Lite tekannor på gång. Ska göra flera nu i veckan tror jag. Prova ett nytt slags lock och pip. Tänker mig tunga former men med ett litet lyft, som de på bilden.
In i ugnen! 
Det jag egentligen har fokus på är det här med de taktila färgcirklarna. (Se tidigare inlägg) Det var spännande att läsa av resultatet. Min analys av det hela är att struktur som sticks eller känns mycket associeras till signalfärger, tex gult, rött, orange. Inte så konstigt kanske. Men det finns också de som röstat på andra färger på dessa strukturer, tex grönt, blått, lila, svart osv. Det gemensamma är att alla de färgerna som beskrivs är mycket kulörta, ofta med förstärkning, tex kolsvart, knallorange. De som har en vagare struktur benämns mer som grönbrun, grå, ljuslila etc, alltså färger med mycket svart eller vitt iblandat. (Jag refererar till NCS eftersom det ger mig ett färgsystem att relatera till). De strukturer som är glättade och putsade mycket på associeras till ljusa eller kalla färger, tex turkos, blå, vit (många många svarar vitt), ljusrosa, gul. 
Jag vet inte riktigt hur jag ska jobba vidare med det här men hoppas på att komma på det på måndag. Under tiden har jag utforskat en ny form tillsammans med plutt-strukturer av olika slag. Känns otroligt olika beroende på storlek och hur vassa de blir. De ser ut lite som hattar, mjukt avrundade och ca 4cm höga. Tyvärr finns det risk att de här spricker i bränningen, har varit lite hård mot den stackars porslinsleran. Men  håll tummarna! Bilderna här är tagna ovanifrån så svårt att bilda sig en uppfattning om hur de ser ut från sidan.








Och lite detaljbilder för att lättare se skillnad på "pluttarna". Kom på nu att jag inte har vassa små, så det ska jag göra. Engoben har nog tjockat till sig lagom för det på måndag och jag måste öva upp rätta snärten i handen. Mjuka små ser ni på bilden här ovan. De är superhärliga att känna på. Inser i skrivande stund att jag kanske skulle göra en hel färgcirkel med bara pluttar av olika slag. Det vore intressant.

Vassa stora.

Mjuka stora.

Medelstora medelvassa.
Nu är det dags för mig att dra mig tillbaka till sängen igen!


onsdag 17 april 2013

Mums!

Idag plockade jag ut en finfin glasyr ur ugnen. Från början är den snygg, men i mina försök att räkna om den så att den inte ska rinna så mycket, har den blivit ännu snyggare. Dessutom med en sidenmatt supermjuk yta på vissa ställen. Den rinner fortfarande sådär galet mycket, bildar sjöar men det är ju rätt trevligt det med.

Här syns ena kanten på en skål. Det ljust turkosa fältet till höger kan man tro är blänk, men nepp, det är en sidenmatt yta. Sen blir brytningen mellan den turkosa och vita glasyren på kanten himla trevlig.



Så, även en hyfsat icke produktiv dag som denna kan kännas som julafton! Färg gör ju mig så glad i själen :)

tisdag 16 april 2013

Taktila färgcirklar, uppstart

Mitt nya projekt handlar om taktila färgcirklar. Detta ska jag förklara mer om i senare inlägg eftersom jag just nu bara vill lägga upp lite snabba bilder. Det hela handlar om hur vår syn dominerar totalt i vårt samhälle och jag vill fokusera mer på andra sinnen, tex känseln.

Taktila färgcirklar.

Gillar den här formen som jag har lyckats att få till.

Lagom storlek att känna på.

Folk känner.
Idag har jag och Tina korridorsutställning. (Tinas skulpturer skymtar i bakgrunden). Jag har gömt mina cirklar inuti ett tyg som jag sytt kanaler i. Det är himla svårt det här med hur man ska placera saker som inte ska synas men ändå vara lätta att känna på.




Jag har gjort lite glasyrprover också. Fått ut en ny grön som verkar galet lovande. Ska sätta den på en tekanna och det hela kommer bli härligt 70-tal :)

Prover innan bränning.

På tal om nåt helt annat. Spana in de här snygga äggkopparna som gammelmosters man Göte gjort en gång i tiden! Finfina i en grupp med fantastiska mellanrumsformer! (Fokus enligt Tina som älskar mellanrum).
Götes äggkoppar.