söndag 22 september 2013

Parafras

Vår första, och också väldigt långa kurs denna terminen heter "Parafras", och är ett samarbetsprojekt med Röhsska muséet. (http://rohsska.se) Vad parafras egentligen betyder kan man diskutera och tolka men det hela går ut på att vi ska göra en ny tolkning av ett litet japanskt objekt kallad netsuke. Från början var det en knapp för att fästa fast saker under sitt midjebälte, men sedan blev den mer av en taktil liten pryl och i västvärlden ett samlarobjekt. Vi fick spana in samlingen på museet. Tyvärr bara se men inte röra vilket jag blev lite besviken av, men Love plockade varsamt i dem med mjuka vita vantar.

Love visar netsukes.
Vi fick reda på ämnet redan i början av sommaren, och det har legat där och grott. Jag har börjat samla på handtag. Eller knappar. Vad är det som egentligen som gör att vi förstår att prylar är till att användas på ett speciellt sätt? Och hur vi ska göra det? Jag har ju alltid tyckt att handtag är spännande, och nu verkar det vara dags att arbeta lite mer med dem!
Och tänk på allt vi rör vid utan att tänka på det. Hur påverkar det oss? Och vad behövs för att ett passivt rörande ska gå över i ett aktivt? Som t.ex. med netsuken som gick från knapp till taktil pryl.
Jag har börjat samla lite information. Letat böcker på konstbiblioteket där bibliotekarien hjälpte mig en hel massa och kom med nya vinklingar vilket åter fick mig att inse att det är ju dialogen med folk jag vill åt! Det är så spännande att få veta vad folk tänker!
Jag har också samlat lite av de handtag som jag springer på. Mycket intressant, de avslöjar rätt mycket om vad jag gör, var jag bor, vart jag går.

En bild på några av bilderna av mina handtag.
I övrigt går jag och tänker mycket på det här med den kreativa processen, och är rätt förvånad över mitt sätt att hantera den. Snacka om att ha lärt sig något under åren på HDK, för jag märker otrolig skillnad jämfört med när jag började första året. Himla skönt på nåt vis!

Med lite nya prylar och avslutande av förra terminens rapport känner jag mig redo för ett nytt år!

Skärmatta. Min nya favopryl.

Jag gjorde terminsrapporten för hand. Lite pyssel men fantastiskt mycket bättre än att sitta och stirra på en dator i datasalen.

Jag har gjort lite provskålar! Fick recept på svart engob och glasyrmix från Ulla, och hoppas äntligen att jag kan få till en bra svart variant. Men det är svårt att lyckas utan bly i glasyren. Denna underbart fina farlighet!

Ack Värmeland du sköna.

Åren går och för ett par veckor sedan började jag tredje året på HDK. Nytt folk, nya tankar, nya kurser.

Förra helgen var  några som åkte på road trip till Arvika, detta Sveriges keramiknäste som kryllar av keramiker. Anledningen till resan var en utställning med en hel drös av bra keramiker som undervisar på HDK och Capellagården. Jag tog visst inga foton på utställningen men vill ni veta mer finns information här: http://www.rackstadmuseet.se/index.php/utstallningar 
Rackstadmuséet är himla trevligt, så passa på att åka dit om ni är i närheten! Värmland är mycket trevligt landskap med underbar natur och underbar dialekt! Jag gillar nog det lite extra mycket efter att ha spenderat en vecka där varje sommar under uppväxten. Det var också i Värmland som jag insåg att jag ville hålla på med lera "på riktigt", så platsen har etsat sig fast lite i hjärtat mitt. Och allt är en idyll.
Här är lite bilder från tripen!


Flickorna piffar sig. Vi hyrde en fantastiskt söt liten röd bil!

Det här med fingrar.

Vi och utställarna fick komma på besök hem till Ulla Nilsson. 

Sen åkte vi hem till Anders Fredholm, plockade äpplen och åt mumsig middag.

Anders verkstad.

Här sov vi över.